Zázračné MISO

Miso je hojně používané v Asii, speciálně v Japonsku, kde se dokonce povídá, že zachránilo mnoho lidí před účinkem atomové bomby ve 2. světové válce. Jak se na „miso“ dívá dnešní věda a výzkumy? Co to vlastně „miso“ je? Jak se dá „miso“ použít v kuchyni? Pojďme se na to všechno podívat….

„Miso“ je fermentovaná hnědá, červenohnědá, nebo světlehnědá sójová pasta, barva záleží na postupu výroby a přidaných ingrediencích. Vyrábí se kvašením bobů, při kterém se pomocí enzymů přeměňují nejčastěji sacharidy na látky, jež pastě poskytují léčivé účinky. Při kvašení se můžou boby míchat také s rýží, pšenicí nebo ovsem.

V Asii se používá „miso“ pro okořenění vývarů a polévek. Má se za to, že podporuje zdraví, zmírňuje únavu, zlepšuje regulaci funkce střev, podporuje trávení, chrání žaludek proti vředům, snižuje cholesterol a krevní tlak a působí jako prevence onemocnění spojených s nezdravým životním stylem.

V pastě najdeme vitamíny skupiny B – B9, B2, B6, B1, B3 a vitamín K, pro lidi zdravé mikroorganismy a soli, minerální látky – sodík, měď, zinek, fosfor, železo, hořčík a selen a rostlinné proteiny.

Ačkoliv má „miso“ poměrně dost chloridu sodného (2,3 %), z pokusů vyplívá, že tento fakt nijak negativně neovlivňuje výši krevního tlaku. To je nejspíše dáno fermentací, která mění chování solí v „miso“ pastě.

Dnešní výzkumy potvrdili, že pasta má prokazatelné účinky při radiačním ozáření, rakovině tlustého střeva, prsu, jater, žaludku a při mozkové mrtvici. Nejvhodnější je pak dlouhodobé užívání pasty, využívání jako prevence proti nemocem a začlenění do jídelníčku.

Použití:

Vzhledem k tomu, že „miso“ obsahuje enzymy, stejně jako med se může používat do výše teploty cca 47°C. Při vyšších teplotách se ozdravný účinek enzymů ruší, protože enzymy vysoké teploty nesnášejí. Je vhodné ji proto nejdříve naředit se studenou vodou a přidat do pokrmu nakonec a již jídlo NEVAŘIT. Osobně vždy miso nejdříve smíchám se studenou vodou a přidávám do jídla až na talíři. Jen vždy musíte počítat s tím, že se díky vodě zvýší hladina omáčky či polévky nebo se sníží jejich hustota.

Recept na Miso polévku najdete v části Recepty – Polévky

Vaše tělo je váš chrám.

Zdroje:

Blahodárné biologické účinky „miso“ pasty na radiační poškození, rakovinu a hypertenzi, UK National Library

Miso, NutritionData.com ­– nutriční analýzy

Sója, isoflavony a riziko rakoviny prsu v Japonsku, Journal of the National Cancer Institute