Vitamín D pro zvýšení imunity

Vitamín D si naše tělo vyrábí z příjmu slunečních paprsků, nebo ho přijímá z tuku divoce žijících ryb (hlavně tučných ryb jako je losos, makrela či tuňák) nebo z vaječných žloutků od slepic chovaných ve venkovních volných výbězích.

Pro většinu lidí západní civilizace jsou ale tyto zdroje velkým luxusem. Vajíčka máme nejčastěji od slepic chovaných v halách nebo klecích, ryby jsou často komerčně chovány v sádkách, pracujeme a žijeme často v uzavřených prostorech s umělým osvětlením.

Výzkumy dnes ukazují, že nedostatek vitamínu D stojí často za vznikem právě civilizačních onemocnění jako je rakovina, osteoporóza, problémy s imunitou.

Tato skutečnost byla původně vypozorována tím, že výše zmíněné nemoci nejsou tak časté u národů, které bydlí v jižních částech světa, kde je vyšší počet slunečných dní v roce.

Tento vitamín také napomáhá ke správnému fungování cév, srdce, plic a reguluje hladinu insulinu. Vitamín D je také potřeba pro správné vstřebávání vápníku a fosforu v organismu.  

V případě používání krémů s UV filtry nepomůže ani častý pobyt na slunci dosáhnout denní doporučené dávky vitamínu D. Krémy s UV filtrem totiž znemožňují absorpci potřebného slunečního záření, takže si naše tělo vitamín nemá z čeho vyrobit.

Mnoho jiných vitamínů se dá získat z potravy, vitamín D je ale specifický a proto je důležité dbát na jeho správný přísun. Na trhu se dají sehnat oleje z tučných ryb (například olej z tresčích jater), nebo doplňky stravy vyrobené z ryb či hub (například houba maitake), které vitamín D obsahují.

Množství vitamínu D se pozná z krve. Až příště půjdete na krevní testy, požádejte svého lékaře, aby přidal k vašemu rozboru krve také hladinu vitamínu D. Ostatně zdravotní péči si hradíte ze svých peněz, které váš zaměstnavatel odvádí a tak si řekněte o to, co může zlepšit vaše zdraví. 

Vaše tělo je váš chrám.

Zdroje:

Většina lidí v Česku má nedostatek vitamínu D a čtvrtina i vápníku, Novinky.cz

Vitamin D, US National Library of Medicine

Vitamín D a prevence rakoviny, Státní institut pro výzkum rakoviny

Vitamín D: přínos pro zdraví a doporučené dávkování, časopis Medical News Today

Vitamín D a zdraví, Harvardská škola veřejného zdraví

Vitamín D, WebMD - inkubátor pro vědecké pracovníky