Překyselení organismu

Rovnováha v těle člověka a v přírodě závisí mimo jiné také na hodnotě pH. Za posledních sto let se snížilo pH oceánu díky zvýšené produkci CO2, což má za následek postupné narušování fauny a flory v oceánech. Stejně tak je to s půdou, kterou potřebujeme pro pěstování plodin. Kyselé půdy mají nedostatek vápníku a hořčíku a půdy zásadité mají zase nedostatek železa, manganu, mědi a zinku.

Podobně je to s lidským organismem. S industrializací došlo ve stravě k poklesu draslíku oproti sodíku a zároveň ke snížení hořčíku a vlákniny. Naopak máme stravu složenou z nekvalitních sacharidů, tuků, živočišních bílkovin a sodíku, konkrétně pak soli. To pak narušuje acidobazickou rovnováhu, kterou máme předurčenou našimi geny.

Co může způsobit příliš kyselé pH? V prvé řadě se přetěžují orgány jako játra a ledviny. U dětí strava s vysokým kyselým pH může vést ke snížení produkce růstového hormonu. Ve stáří se snižuje regulační funkce ledvin a to může vést ke snižování svalové hmoty. Snížené pH může vést ke špatnému stavu kostí a k dalším chronickým nemocem, jako je vysoký krevní tlak a mrtvice.

Moč může mít proměnlivou hodnotu pH od kyselé k zásadité podle toho, jak organismus potřebuje vyrovnat stav vnitřního prostředí. To je reakce na různé pochody v těle, jež ovlivňuje míra stresu, znečištěného prostředí a také strava, kterou konzumujeme. Ovoce, zelenina, brambory mají pH zásadité, naopak obiloviny, maso, mléčné výrobky, ryby a alkohol mají kyselé.  Všechny tyto potraviny jsou pro organismus důležité díky různým látkám, jež nám dodávají. Proto je důležitý výběr kvalitních surovin, které nejsou průmyslově zpracovány a mají tedy výživovou hodnotu v podobě živin, vitamínů, minerálů a vlákniny.

Je tedy patrné, že je důležité udržovat acidobazickou rovnováhu v těle příjmem kvalitních potravin a to jak na straně potravin s kyselým pH, tak zásaditým.

Pokud máte potravu bohatou na maso, snažte se jíst to nejkvalitnější a vyhněte se průmyslově zpracovaným výrobkům, jako jsou salámy, klobásy, uzená masa. Tím vyloučíte s jídelníčku také velké množství soli, kterou tyto produkty obsahují, a snížíte kyselost přijímaných potravin. Zároveň vyrovnávejte bilanci příjmem ovoce a zeleniny, kterých byste dohromady měli denně sníst alespoň 500 gramů.  Ovoce si dávejte spíše k snídani a v dopoledních hodinách, nebo po sportovním výkonu. V odpoledních hodinách a večer, zvlášť když nesportujete, si dopřejte ke každému jídlu porci zeleniny.

Vegetariáni zase mohou vyrovnávat svou stravu zaměřenou na ovoce a zeleninu přísunem kvalitních obilovin, případně mléčných výrobků, pokud jsou laktovegetariáni.

Zároveň je důležité dbát na pravidelný přísun čisté vody v množství 2-4 litrů denně podle vaší hmotnosti a míry aktivity v průběhu dne.

Vaše tělo je váš chrám

Zdroje:

Alkalická dieta: existence důkazů alkalické diety pro podporu zdraví, UK National Library

Mýtus alkalické diety,  Authority Nutrition  – nezávislý web o výživě

Alkalické diety, WebMD - inkubátor pro vědecké pracovníky