Palmový olej

Dnes píši o mém oblíbeném tématu – rafinovaném palmovém oleji. Existují dva rozdílné druhy. Ten jeden se vyrábí z jader a je plný nasycených kyselin (to jsou ty, co se musí konzumovat v malé míře, protože ve velkém nedělají živým tvorům dobře). A ten druhý, říká se mu také "červený palmový olej" podle jeho typické barvy, se vyrábí z plodů, a pokud se lisuje za studena, je plný zdraví prospěšných sterolů, karotenoidů, antioxidantů, vitamínu E. V dnešním průmyslu se ale bohužel používá častěji ten nezdravý. A kde ho najdeme? Hlavně v jídle a v kosmetice. Co umí? Stojí za vznikem arteriosklerózy nebo potíží s cévami. Ale na druhou stranu snáší vysoké teploty, pomalu oxiduje a tak se dobře hodí třeba do biopaliva.

Nejvíce se ho pěstuje v Indonésii a v Malajsii, kde se kvůli němu ve velkém kácejí deštné pralesy a následkem toho vymírají zvířata. Každý rok se kvůli palmovým plantážím vyhubí 1.000 – 5.000 orangutanů (Zdroj: https://www.saynotopalmoil.com). 

Podle Greenpeace je na světě již posledních 400 Tygrů sumaterských, protože tato zvířata přicházejí o své přirozené životní prostředí.

Palmový olej je velmi levný, je to hlavně kvůli tomu, že se pěstuje v zemích, kde je nízká mzda za práci. A tak se používá při výrobě stolních olejů, margarínů, sušenek, čokolády či čokoládových pomazánek a mnoha dalších. Přidává se také do kosmetických produktů nebo biopaliv. 

Pokud byste ho hledali na etiketách výrobků, může být pod názvy palmový nebo také rostlinný olej, palm oil, palm stearine apod. Někdy je tedy těžko identifikovatelný. Já na to jdu ale z druhé strany. Vybírám si produkty, kde je jasně uvedeno, že se jedná o 100 % za studena lisovaný olivový, slunečnicový, sezamový olej, či jiné druhy kvalitních olejů. V případě kosmetiky si kupuji tu, která je označena certifikátem přírodní kosmetiky. Za velmi slušné peníze se dá koupit například značka Averde v DM drogerii, nebo Alterra v drogerii Rossmann. 

Sami se rozhodněte, jestli vás toto téma zajímá. Já osobně si raději koupím dražší čokoládu, která je z kontrolovaného zemědělství a sním jí méně. Také je dobré si všímat informací, zda daný výrobce dodržuje udržitelný rozvoj regionu. To znamená, že udržuje v rovnováze společenský pokrok s životním prostředím a napomáhá tak udržet ekosystém v co nejméně změněné formě. 

Vaše tělo je váš chrám. 

PS: Na internetu je toto téma hodně žhavé. Zadejte si do vyhledávače "Palmový olej", najdete spoustu nelichotivých článků.