Hořčíkem ke zdravým kostem a cévám

Hořčík hraje důležitou roli v mnoha procesech v těle člověka, jeho dostatečné množství je pro správný a zdravý chod organismu zásadní. Nedostatek tohoto minerálu je spojován s kardiovaskulárními onemocněními, metabolickými kostními chorobami, z nichž nejznámější je osteoporóza, dále s nemocemi diabetes, hypertenze, bolestmi hlavy, únavou či depresí.

Pokud máte ve své stravě dostatek zeleniny, celozrnných obilovin, luštěnin, semínek a ořechů, dostáváte dostatečné množství tohoto minerálu. Pokud se stravujete spíše zpracovanými potravinami, především produkty z bílé mouky, například těstovinami, noky, bílým pečivem a k tomu máte nedostatek pohybu, zbystřete a začněte se zajímat o to, jak zlepšit své zdraví a snížit případná rizika výše zmíněných nemocí.

Téměř každý orgán v těle potřebuje ke své funkci hořčík, nejvíce pak srdce, svaly a ledviny.

Zároveň tento minerál přištívá ke správné tvorbě kostí a zubů.

Svojí přítomností pomáhá při aktivitě enzymů při biochemických procesech v těle, dále napomáhá k uvolňování energie a k rovnováze vápníku, mědi, zinku, draslíku, vitamínu D a dalších důležitých živin v těle.

Kromě nedostatečného přísunu hořčíku ve stravě, může jeho hladinu snižovat také pití kávy a alkoholu, přílišné množství kuchyňské soli, která je opět nejvíce přítomna ve zpracovaných produktech, hlavně pak v uzeninách, pečivu, zavařené zelenině. Žaludeční nemoci spojené se zvracením, silné menstruace, dlouhodobý stres, silné pocení, to vše může vést k nedostatku tohoto minerálu a proto by se mělo dbát na jeho neustálý přísun.

Hořčík najdete například v mandlích, celozrnných obilovinách, luštěninách, produktech ze sóje, například v tempehu či tofu, piniových, vlašských a kešu ořechách, méně pak v zeleně zbarvené zelenině, avokádu, brokolici, špenátu, salátu.

Vyvážená a různorodá strava z kvalitních surovin, která se vyhýbá zpracovaným potravinám, vede k prevenci před civilizačními onemocněními. Nehledě na to, že kvalitní strava vám dodá dostatek energie jak přímo po jídle, tak pro celý den. A za to už stojí změnit svůj jídelníček.

Vaše tělo je váš chrám.

Zdroje:

Hořčík, University of Maryland Medical Center

Hořčík, WebMD - inkubátor pro vědecké pracovníky

Hořčík a osteoporóza: aktuální informace a směry výzkumu, National Library

Ionty hořčíku a poruchy jejich bilance v organismu, Wiki projekt Univerzity Palackého v Olomouci

Hořčík a nemoci s chronickými nemocemi ledvin, UK National Library