Draslíkem ke správnému zažívání

Draslík je velmi důležitý minerál pro správnou funkci lidských cév, tkání a vnitřních orgánů. Spolu se sodíkem je zásadní pro funkci srdce a svalů, pro zdraví kostí a správné zažívání.

Draslík a sodík jsou jedni z nejdůležitějších elektrolytů v těle člověka. Vzájemným působením ovlivňují hospodaření organismu s vodou. Příliš mnoho sodíku v západní stravě, kde se používá příliš mnoho soli, zvyšuje potřebu draslíku a to může vést k některým chronickým onemocněním. Mezi příznaky nedostatku draslíku patří srdeční arytmie, únava, zadržování vody v těle, svalová slabost a křeče, špatné trávení v podobě nadýmání, zácpy a bolestí břicha. Průjem, zvracení, nadměrné pocení, podvýživa, časté užívání alkoholu, Crohnova choroba nebo používání léků v podobě projímadel a diuretik, to vše může způsobit odvod draslíku z těla a následně jeho nedostatek.

Je dokázané, že správná míra draslíku v organismu napomáhá v prevenci osteoporózy. 

Strava bohatá na draslík ovlivňuje snížené vylučování vápníku z kostí, a tak má dopad na jejich kvalitu a zdraví. 

Některé studie spojují nízkou hladinu draslíku s vysokým krevním tlakem. 

Doplnění tohoto minerálu pomocí potravin s obsahem draslíku nebo draselnou solí způsobuje pokles krevního tlaku. To má následně vliv na snížení pravděpodobnosti kardiovaskulárního onemocnění. 

Mezi další pozitiva správné hladiny draslíku patří nižší riziko cévní mozkové příhody, lepší vstřebatelnost živin ze střev u ulcerózní kolitidy nebo Crohnovy choroby.

Mezi nejvýznamnější zdroje draslíku v potravinách patří banány, citrusové šťávy, avokádo, melouny, rajčata, brambory, fazole, platýs, losos, treska, maso. Dodat můžete draslík do potravy také v podobě již zmíněné draselné soli, stačí jí namíchat s klasickou solí v poměru jeden díl draselné soli, dva díly kuchyňské soli.

Doplnění draslíku je nejvhodnější pomocí stravy nebo draselné soli. Pokud budete chtít sáhnout po dalších doplňcích stravy, kde může být koncentrace silnější, poraďte se dopředu s vaším lékařem. I zde platí známá zásada, příliš velké množství může škodit. Stejně tak se poraďte se svým lékařem, pokud chcete zvýšit množství draslíku a při tom berete léky šetřící draslík.

Vaše tělo je váš chrám.

Zdroje:

Draslík, Linus Pauling Institute – výzkumné centrum pro mikroživiny

Draslík, University of Maryland Medical Center

Zdravotní riziko a nebezpečí nemocí, Harvardská škola veřejného zdraví

Šest možností, jak eliminovat zadržování vody v těle, Authority Nutrition – nezávislý web o výživě