Hořčík hraje důležitou roli v mnoha procesech v těle člověka, jeho dostatečné množství je pro správný a zdravý chod organismu zásadní. Nedostatek tohoto minerálu je spojován s kardiovaskulárními onemocněními, metabolickými kostními chorobami, z nichž nejznámější je osteoporóza,...
Celý článek
V druhém díle našeho seriálu o zdravých potravinách se vydáme do světa LUŠTĚNIN.
Luštěniny nejsou v České republice v jídelníčku příliš časté, ačkoliv obsahují mnoho kvalitních látek, ať se jedná o vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B nebo minerály, například mangan, měď,...
Celý článek
Draslík je velmi důležitý minerál pro správnou funkci lidských cév, tkání a vnitřních orgánů. Spolu se sodíkem je zásadní pro funkci srdce a svalů, pro zdraví kostí a správné zažívání.
Draslík a sodík jsou jedni z nejdůležitějších elektrolytů v těle člověka. Vzájemným působením ovlivňují...
Celý článek
V tomto novém seriálu postupně představím různé zdravé potraviny a jejich využití v kuchyni. V každém dílu se zaměřím na jednu skupinu zdravých potravin, například obiloviny, pseudoobiloviny, luštěniny, semínka, zdravé kaše. Řekneme si, co obsahují cenného pro lidský organismus, jak...
Celý článek
Rovnováha v těle člověka a v přírodě závisí mimo jiné také na hodnotě pH. Za posledních sto let se snížilo pH oceánu díky zvýšené produkci CO2, což má za následek postupné narušování fauny a flory v oceánech. Stejně tak je to s půdou, kterou potřebujeme pro pěstování plodin....
Celý článek
Když jsem si začala před téměř čtyřmi lety barvit vlasy hennou, měla jsem jich málo, byly velmi slabé, prošedivělé a příliš často se mastily. Mohla jsem si dovolit účes maximálně na mikádo, protože vlasy jinak nedržely tvar ani při používání objemových stylingových přípravků. Vzpomínala jsem na...
Celý článek
Vitamín D si naše tělo vyrábí z příjmu slunečních paprsků, nebo ho přijímá z tuku divoce žijících ryb (hlavně tučných ryb jako je losos, makrela či tuňák) nebo z vaječných žloutků od slepic chovaných ve venkovních volných výbězích.
Pro většinu lidí západní civilizace jsou ale tyto...
Celý článek
Miso je hojně používané v Asii, speciálně v Japonsku, kde se dokonce povídá, že zachránilo mnoho lidí před účinkem atomové bomby ve 2. světové válce. Jak se na „miso“ dívá dnešní věda a výzkumy? Co to vlastně „miso“ je? Jak se dá „miso“ použít v kuchyni? Pojďme se na to všechno...
Celý článek
Dneska se budu zaobírat další chuťovkou používanou v masovém kosmetickém průmyslu. Jsou jí různé deriváty, které se oddělují při zpracování ropy.
Jak vůbec celý proces zpracování ropy funguje? Po vytěžení ropy a jejím transportu do rafinérie se ropa čistí. Poté začíná samotná...
Celý článek
Dneska si vezmu na mušku další ožehavé téma dnešních dní. Každý používáme denně zubní pasty, šampony, mýdla, mycí gely. Už někdy před přibližně osmi lety jsem si začala všímat, jak se mi přesušují vlasy a pokožka na těle. Zvláštní ale bylo, že se mi nepřesušovala kůže na obličeji, kterou si celý...
Celý článek